Concrete Thinking Think Concrete
SOLUTIONS APPLICATIONS RESOURCES CASE STUDIES THINKERS
www.ConcreteThinker.com
Case Studies  > Woodland Police Station
Print   eMail
   
 
As one of the nation’s first police facilities to be accepted for current review by the U.S. Green Building Council for LEED Silver Certification, the Woodland Police Headquarters effectively utilized materials, space and light, which reduced ongoing energy costs by 30 to 40 percent.

It was crucial that the facility used a brick façade to match the existing architecture of the community. As such, the MBrick Versa Liner provided the seamless and covered joint look that closely resembles the look provided by a mason, yet at a much lower cost.

The exterior arched accents and brick veneer finish were utilized to reflect the city’s architecture and to blend in with the historic rail yard that is nearby.
Tilt-Up was chosen for the facility because of its ability to provide enhanced explosion resistance of exterior walls and meet the tight construction schedule.

The design required sophisticatedblending of several construction elements including exposed steel framework on the interior, Tilt-Up wall exterior, secure sally port detention access and high degrees of natural light. The distinctive “glass eyebrow” design at the roof level allows natural light transmission all the way to the lower floor through an atrium opening.

A tremendous success for spearheading the downtown community’s revitalization program, the project also was the winner of the PCBC 2005 Gold Nugget Awards Grand Award for Best Sustainable Commercial/Non-Residential Project category.