Concrete Thinking Think Concrete
SOLUTIONS APPLICATIONS RESOURCES CASE STUDIES THINKERS
www.ConcreteThinker.com
Case Studies  > Gleneagles Community Centre
Award winning tilt-up well-received by the owner, community and users
Print   eMail
   
 
The 23,000-square-foot project was constructed on an extremely tight site in a restrictive mountainous area. The owner desired a sustainable building and Tilt-Up allowed for this goal to be met in a distinct and holistic manner.
This project was designated a Blue Ribbon winner and received the highest overall rating because it rigorously pursued green building design standards. The project not proves Tilt-Up’s viability in the green arena, but also demonstrates the effectiveness Tilt-Up can have in remote locations, small project types and extremely tight sites.
Tilt-Up was selected by the owner, the District of West Vancouver, and architect to provide an architectural, structural and mechanical solution with one system. Shaped panels were an important design element in creating the outline of the building. The Tilt-Up panels were acid-washed, sanded and sealed to provide a natural finish that complements the terrain of the area.

Mechanically, the wall served to act as a passive radiator providing both heating and cooling through water piping embedded in the panels.
Structurally, the panels were required to be a seismic shear wall that is connected to a timber roof diaphragm. The Tilt-Up panels were structurally composite dual wythe sandwich panels tied together with welded rebar trusses. By opting for this sandwich panel instead of a non-structurally composite alternative, the overall thickness was minimized, seismic forces were reduced and costs were lowered. Further, Tilt-Up allowed for a finished surface on two sides and was an integral component in the radiant slab cooling system.

Best Building of 2003 … commitment to community through top-drawer design … first Canadian building using earth-stored energy for heating and cooling … commendations to the District of West Vancouver for its wise investment, proof of long-term, principled thinking.” Trevor Boddy, Architecture Critic, Vancouver Sun, December 2003

The building utilizes a highly innovative system of structural/ mechanical/ electrical systems integration to foster environmental sustainability while minimizing operating costs. Heating and cooling is provided by a thermo-active slab system, consisting of water piping embedded within the concrete structure. Heated and cooled water passes through the piping, allowing the walls and floors to act as radiant surfaces. Ventilation is accomplished using a displacement system. 100% fresh air is tempered and supplied at low velocity at low levels. This air rises, flushing contaminents upward where it is then captured and exhausted. As air is not being used for heating or cooling, operable doors and windows may be used at any time without affecting the performance of the system. Heating and cooling for the mechanical systems is provided by heat pumps in combination with a ground source heat exchanger, a clean energy source.