Concrete Thinking Think Concrete
SOLUTIONS APPLICATIONS RESOURCES CASE STUDIES THINKERS
www.ConcreteThinker.com
Case Studies  > Earth Rangers Centre
Earth Rangers Centre Achieves Multiple Green Objectives with Concrete
Print   eMail
   
 
The Earth Rangers Centre is a 5800 m2 wild animal treatment and rehabilitation, education centre located at the Kortright Centre for Conservation, in Woodbridge, Ontario. The building structure is reinforced concrete, with load bearing masonry walls in the animal enclosure areas to provide a durable, moisture resistant interior environment. All insulation is located on the building exterior, enclosing the 4000 m3 concrete frame. This enables the large mass of the concrete and masonry to act as thermal storage, improving the comfort and energy performance of the building.

The project has a number of challenging design requirements. The rehabilitation rooms and treatment areas had to be durable enough to;
 
a) accommodate the tough patients—deer, raccoons, etc.,
b) offer no escape or hiding places for the small or flying patients,
c) withstand the humid, wet environment of the waterfowl and beavers, and
d) provide a healthy environment conducive to the speedy recovery of all.
 
Ventilation rates are high, which is typical of human health care facilities, yet energy use is as low as the best available technology allows—the target was to eliminate mechanical cooling and achieve a50% energy reduction compared to Model National Energy Code for Buildings (MNECB), despite the fact that heating and cooling of large amounts of ventilation air is the major energy load in human hospitals. Another mandate was to demonstrate innovative technologies to achieve these objectives and to qualify for certification under the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Standard of the US Green Building Council. The final annual energy use is calculated to be 63% less than required by the MNECB.

Earth Rangers Centre is one of the most energy efficient education and health care facility in Canada, and the use of concrete makes a significant contribution.
 
 
  • Exposed structural concrete slabs with embedded polyethylene tubing provide 100% of the space cooling and heating and act as thermal storage during the cooling season. The result will be an indoor environment with very stable temperatures.
  • The fresh air plenum for the air handling units is an underground air inlet structure of Precast concrete pipes and a double foundation wall plenum designed for ground-to-air heat exchange that supplements the heat recovery ventilation system.
  • Concrete underground ventilation tunnels and a double foundation wall temper all outside air used to ventilate the building and allow the project to achieve its goal of eliminating mechanical cooling under most conditions.
  • A 310,000 liter cast-in-place concrete reservoir collects rainwater and treated wastewater for re-use in the building.
  • Concrete was the best roof material to withstand the weight of the green roof landscaping.
  • Permeable pavements allows runoff water to be returned to the aquifer.
  • The durability of concrete meant that it would stand up to the wear and tear from the animals being at the centre. It also allows for easy cleaning and less maintenance.
  • Use of concrete floors for radiant heating and cooling.
  • Load bearing masonry walls in the animal areas to provide durable, moisture resistant interior surface.
  • The thermal mass of the concrete and masonry provide thermal storage, improving the comfort and energy performance of the building.


Sustainable Construction Features
Sustainable construction was achieved through conscientious design, architecture and material choices:
 
 
  • Solar panels (alternative energy source) to heat domestic hot water
  • Use of local materials (concrete etc.)
  • Strong use of natural lighting to reduce energy usage and environmental foot print
  • Energy efficient windows
  • Highly insulated (R30 – floors & roof; R20 – walls)
  • Water treatment on site for reuse (potable)
  • Limited use of additional finishing materials on interior and exterior to retain exposed concrete
  • Less energy use in maintenance as concrete is resistant to wear
  • Eco-pavers that charges the rain water back to the aquifer supporting LEED points towards maintaining property and soils.

Project Team
Owner: Earth Rangers
Architect: M. Architecture Inc.
Structural Engineer: Internorth Engineering Inc.
Construction Manager: Internorth Construction Inc.
Concrete Supplier: Duffern Custom Concrete Group